VÄLKOMMEN TILL KENNEL BRILAROS

Söndag morgon 22februari

Är kanske dags nu för slutrapporten gällande Valles kastrering.

Redan i förväg hade veterinären sagt att, ja största risken är blödningsrisken..och det var verkligen så, det hade lite svårt att sluta tätt, det blödde lite och droppade från såret.

Veterinären förklarade också att de syr lite glest med flit eftersom det är så väldigt mycket blodkärl i området och i fall ett kärl brister inuti, så vill man att det ska ha en chans att blöda ut nånstans, annars finns det risk att det bildas  en stor abscess eftersom området också är väldigt infektionskänsligt.

Vid ett par tillfällen har det spruckit upp och blött lite mer, det såg väldigt rött och svullet ut ett tag och Valle fick antibiotika. Men han har varit pigg och glad hela tiden och inte alls besvärad. Mitt på sårområdet, (det är sytt efter pungens längd), så har det varit ett sår, och det är där det har blött när det har gjort det.

Nu har det läkt inifrån och allt ser jättefint ut, det ända som återstår är en liten prick som ser ut som ett litet skavsår men också det ska väl förvinna de närmaste dagarna. Det är mjukt och fint och inte svullet längre.

Annars har pungen en liknande form som förut fast den hänger inte ner så mycket och ser ju nu ut att sitta på en kille som inte är så välutrustad.

Hunden är inte alls lugn...var det nån som trodde att man blev det, utan han är lika pigg, glad och galen som vanligt, om möjligt ännu lite galnare och så är han hungrig precis som vanligt om inte ännu hungrigare och så....nej, han har inte fått ett gällare skall...han låter också precis som förut....så visst..det här hade vi kunnat gjort för flera år sen...

Det är precis samma galna glada Valle som han alltid varit.

Valle bus

Bus med brudarna.

Så i natt har vi fått några centimeter nysnö..kan det vara två?? Tillräckligt för att Greta och Saga ska tycka att det är jätteroligt!!  


Söndag kväll

  Igår var det alla hjärtans dag . Vi var på utställning...i Sollentuna rackethall.

Det var verkligen suppertrångt och nästan omöjligt att hitta parkering...poppis utställning verkar det.

Stort tack för att ni kom Carina, Melinda och Björn ( Viktors familj)   Jag hoppas att ni inte blev avskräckta..det var faktiskt ovanligt trångt och ja, det är som det är på en utställning men jag tycker ändå att stämningen var god.

Tyvärr hade ju Carina ( Frasses matte...ja, nu har vi två Carina att hålla ordning på ) blivit sjuk men husse Boris ställde upp och skjutsade Frasse till Sollentuna så sen kunde han vara med oss hela dan och det gick superbra. Viktor och Frasse hade inga som helst funderingar över varandra...kul....frasseviktor

De är ju så lika som bara två syskon kan vara. Frasse till vänster och så Viktor.

Inga problem att visa honom och ja, Carina, vi var ute och bajsade..eller i alla fall Saga och Frasse

Melinda..på sitt livs första utställning!! Visade Viktor riktigt bra tycker ja, det måste övas på uppställning med löst koppel. Det är att tänka på när man ställer ut att låta kopplet hänga löst när hunden står uppställd så att man inte skär av halslinjen i onödan.

Det som är allra viktigast på en utställning är också hur hunden uppfattar det hela...hunden måste tycka att det är kul. Det underlättar ju om man själv också tycker att det är kul..det är ju en hobby och man har själv hittat på att man ska dit, så egentligen kan man ju undra varför man är nervös...över vadå???

Italiensk vinthundEn av våra söta grannar på utställningen som verkade helt obekymrad.

Det gick riktigt bra alla småttisar skötte sig utmärkt hela dan..kul, blir nästa resa till Norrköping??

I dag blev det jaktträning. Övning ett den som jag har beskrivit tidigare måste vi förenkla med en större motivation längst ut konstaterade vi idag.

Cecilia och CasperCecila&Casper

Sen blev det markeringar och till sist ett sök......tror att markeringarna var det som hundarna fick mest ut utav. De blev enkla markeringar på lite olika avstånd mm.

Bra som alltid att det finns träningssugna människor så att det blir av...

Så en annan fantastisk upplevelse i buskarna precis bakom oss, sidensvansar...

Sidensvansar


Fredag kväll

  I morgon är det utställningsdags...

Frasse, Saga och Viktor ska till Sollentuna och öva lite igen. Det var länge sen nu vi var ute på nåt så det ska bli kul!

I kväll har det varit trimning så, Saga ska vara redo!!

Ha en härlig dag alla.

Mer i morgon kväll..


Tisdag kväll

Ja, idag har det också varit en finfin dag.

Det känns verkligen nu som om våren ändå närmar sig så sakteliga. Det jobbiga här ute är ju ställen att gå på.

Vill inte släppa Valle nu förrän allt är säkert läkt så då gäller det att försöka hittta nåt bra ställe attt gå i koppel på. Tog honom.Saga och Greta på en koppelrunda på eftermiddan....vad har vi att välja på?

Ingenting egentligen..det var inte precis nåt val...vill du gå hyfsat med tre hundar i koppel och inte vill trassla in dig i alla träd..dvs. gå på väg...då är det bara is och skare som står till buds...men det gick hyfsat faktiskt...hade ju kunnat varit snö på riktigt som tidigare i vinter..vinterdag 25nov 08

I natt var dom såååå söta. Gick ner och kollade läget vid 4 tiden. Dom har ju sovit sååå oroligt tjejerna när Valle har legat uppe hos oss, I natt var första natten sedan operationen han fick sova med tjejerna. De ligger som regel allesammans i hallen fast att dom har sitt fina egna rum med egen lååååång säng att sova i.

När jag kom ner och tittade till dom, låg dom allesammans i samma hörna. Valle längst in under trappen, så Bella med Lady tätt inpå och så en valp Skrållan och så Luckan i hundsängen som står också den i samma hörna i rummet och så nästa valp strax bredvid.

Och så sov dom hela natten. Dom känner sig trygga och nöjda tjejerna när dom får sova med sin Valle och han verkade ju inte precis misstycka


Fredag

 Valle  fick i går  hänga med på en långpromenad, för han är alldeles hur pigg som helst.  Hade tagit bort den trycktampong som suttit över såret på morgonen och under hela dagen så var det inget konstigt men sen..sent vid 21 tiden så upptäckte vi ju plötsligt  att han blödde från operationsområdet.

Blod har ju verkligen en förmåga att se mycket ut också... kollade läget och tvättade av med alsolsprit runt operationssåret...ville ju se så att det inte blödde på fler ställen...

Mitt mitt i där det är sytt är det liksom som en öppen skåra och det var också därifrån det blödde....på telefon till veterinären ..som tur var ringde han upp efter en kort stund....han är så lugn och säker jämt.

Hur mycket blöder han?

Hur såg trycktampongen ut när du tog bort den?

-" Har säkert bara dragits isär lite när han sprungit så mycket, låt honom komma till ro så...ordnar det sig säkert..."

Får veta att det är ett förväntat senario, man syr med flit lite glest ifall det blir en blödning innanför såret i något litet blodkärl så att blodet ska ha chansen att rinna ut och inte samla sig i ett typ ödem och samla bakterier. _ Om det inte blöder mer så lägg honom någonstans där han får söla ner lite grann..!!

Nu på  morgonen var allt som vanligt. Hunden är pigg, glad, hungrig och blöder inte längre. All is Well! Fast en dosis medicin " för säkerhets skull" har han fått.

Valle feb 2009


Torsdag om gårdagens träning mm.

Fick ett bakslag nu i kväll, Valle blöder lite från sitt sår...tog bort trycktampongen i morse och i kväll fick han gå på en promenad i skogen..

Han har ätit och är pigg annars men...ringde veterinären och som en ängel ringde han upp fast klockan var 21.45 på kvällen. Tyligen producerar kroppen ett ämne som heter urinoaser eller.....nåt liknande i det här området, ett ämne som förhinrar att blod koagulerar...så det är inte helt ovanligt med blödning tydligen...ev åker vi till veterinären i morgon, ev får han då också antibiotika.....Valle feb 2009fortsättning kommer i morgon.

Tänkte skriva några rader till om gårdagens träning. Det handlar om att träna in tecken och ord som hunden lyssnar till.

Första övningen ett linjetag...det kallas faktiskt så...tanken är att hunden på mitt tecken ska springa rakt ut från mig som på en linje.

På retriverraserna bl.a. använder man det om det är någonting långt bort som man vill att hunden ska hämta.

12 augusti 2008 Corran och kaninenFörst måste man lära in själva tecknet. Det kan man göra genom att ta hunden med sig i koppel och gå en sträcka på kanske 15-20 meter första övningen. Här ställer man ner en skål med godsak i, eller lägger ut en boll eller en dummie eller någonting som man vet att hunden är sugen på att springa till.

Så tar man hunden med sig tillbaka så att man nu står tillsammans med hunden 15-20 meter ifrån skålen/ leksaken/ dummien..

Ha hunden ( gärna sittande men stående är också ok) på din vänstra sida och använd höger eller vänster arm, vilken som känns bekvämast och sätt ner armen i noshöjd vid sidan av hunden och peka i den riktningen hunden ska springa..här lägger du till ett ord som ex) ut, jah.apport eller liknande, det väljer du själv.

Carina och Zickan

Kan hunden inte sitta eller stå kvar självmant kan du hålla lite i halsbandet. Hunden får inte springa förrän den får ordet. Krångla inte till det för mycket. Hundar har kort minne och glömmer fort bort att det är till skålen eller leksaken den ska om du gör för många moment innan du skickar iväg hunden så skicka den gärna så snart som möjligt.

Springer den ut och tar godiset, leksaken så var glad och uppmuntra hunden. Kom ihåg att det nu är tecknet ni tränar in ( själva armpekandet och ordet) så det gör egentligen ingenting om hunden till en början inte förstår vad den ska göra med leksaken, godiset äter den väl antagligen upp.....att lämna av grejer kan man träna separat.

Skulle en komma in med leksaken/ dumien så ta emot hela hunden och beröm den ordentligt och tänk på att inte t av den trofen utan umgås en stund först.

corrancarina

Övningerna syftar till att man sen ( i den stora framtiden) tänk 1 år eller 2 framåt...ska kunna skicka hunden ut och hämta saker som den inte har sett eller vet finns där utan hunden ska kunna springa ut på en rak linje från dig för attt hämta något bara för att den litar på ditt tecken!! Det du

Samma sak använder man på vatten.Hunden ska då kunna simma ut och hämta på en rak linje....

juli 2008 Valle simmar

I går gick vi ut med en hund i taget och la en hög med dummisar (ett sorts fyllda tygpåsar) så att hunden såg var dom var. Sedan gick vi tillbaka kanske 75 meter och skickade därifrån mot dummiehögen.

Innan vi skickade hunden kastade vi en dummie vid sidan av den strecka hunden skulle springa, som hunden skulle gå förbi( vill fortfarande att den ska gå rakt fram) när hunden sen tagit apporten från högen ( dummien i munnen) och är på väg in kastade vi ytterligare en dummie över hundens springväg så att säga, bara som en störning. Den får den inte heller ta....men oj,oj,oj...va krångligt det blev sen att skicka gång nummer två mot dummiehögen!

Störningsdummien var bortplockad så det låg ingenting där på marken..men det var svårt att få hundarna att springa rakt förbi det stället utan att undersöka om den var kvar....en enkel övning som inte blev så himlans enkel....


Onsdag. Om gårdagen och dagens träning.

Det var en härlig dag i går med strålande sol och det blev en promenad med Valle, Greta, Saga och Luckan.

Saga och Luckan i koppel för säkerhetsskull....Valle och Greta feb 2009Greta och Valle på strålande humör.

Godis i hagen, Valle och Greta letarGodisletning!! Ja inte precis..här letas det rådjurspluttar..mums

Vår hage feb 2009Så här ser det ut i vår hage, det fullkomligt kryllar av spår uppe på skarsnön.......Rådjur, Hare, Räv och...Katt och en och annan Fasan.

SalukibusResten av dagen ägnades åt att städa i trädgården och sätta igång ett riktigt bus i nämnda trädgård...

Saga och GretaKul att jaga varandra runt runt....!!

Så i dag kom Carina över med Zickan och Elsa och jag tog med mig Bella och Skrållan och ja, det kändes riktigt bra, tyckte vi fick en riktigt bra träning!!

Vi la först ut ett sök, ganska brett men inte med några dummies i mitten av söket.

Sen gick vi ut i hagen och körde hundarna 1 och 1 först med linjetag med en kastad markering vid sidan som störning och en kastad dummie vid sidan av på vägen in som störning( och den apporten blev verkligen en störning inför skick nummer två och tre och fyra....

Carina och Zickan

Zickan och Carina

Så markeringar.

Fyra kastade för varje hund men de fick inte välja själva vilken de skulle ta....kul, funkade riktigt bra och Skrållan överraskade och var jätteduktig och fokuserad och svarade snabbt på signalerna...kul  ( jag vet att jag skrivit kul två gånger men det var lika kul varje gång!!

Så tillbaka bort mot söket, det funkade bra men man såg tydligt att Bella som gick sist fick lite problem med tomma legor och blev lite långsammare( inte helt fel i och för sig...)

Något att öva på hur som helst...

Elsa jan 2009 på väg in

Elsa på väg in.

Bella väntar på sin tur

Bella väntar på sin tur...........

feb 2009 Elsa och Skrållan

Skrållan och syrran Elsa.  Zickan är i söket.....otroligt, när vi kan.........  


Tisdag, dagen efter operationen

Söndag kväll var vi ute på en långis igen och Saga blev återigen halt på höger framben så vi gick inga promenader i går.

Var faktiskt lite nervös igår, tog lite tid att få ordning på mig själv innan vi åkte iväg till veterinären. Det var ju ändå en operaion och ingen sådan är riskfri...

Men oj va vi har funderat innan, pratat med Valles uppfödare och jag googlade en hel del för att få  ta del av andras åsikter och erfarenheter och..ja, det var överraskande positiva så det var ju bestämt

Dagen började med ett bad för Valles del och diverse pälsvård.

Operationen sker med lugnande och lokalbedövning och tar ca 40 minuter, sen syr veterinären ihop såret och vår veterinär har också sytt på en tryck kompress som ska sitta i 2 dagar. Största risken är blödningsrisken har han förklarat så  kompressen ska väl funka som lite av ett tryckförband.

Satt med honom inne i mottagningsrummet tills den lugnande sprutan börjat verka ordentligt. Valle är ju lite blyg så det är bättre att matte är med så länge han är vaken.

Operationen gick bra, han vaknade lite förvirrat som man gör när man sovit tungt men hängde med ut i bilen.

Han orkade inte äta nånting på hela kvällen i går och drack ingenting heller, vad värre var så gick det inte att få honom till att kissa heller...

Medlen han fått ska tydligen sänka nivåerna av vissa ämnen i hjärnan vilket gör att man känner sig sömnig...så han har sovit jättemycket och det såg ut som att han kände sig illamående bara av att titta på maten

Han har sovit hos oss i natt och haft en t-shirt på sig för att slippa ha tratt, han är som vanligt suveränt duktig och accepterar T-shirten utan problem.

Det var extermt viktigt att han inte kommer åt att slicka...

I dag semester! Självklart kan man nte lämna Valle ensam hemma. Så i dag på morgonen ut i full fart, kissa...Yes!! Bajsa...Yes och så in igen....frukost...ja, tack fast ändå med visst motstånd...dvs...han glufsade inte i sig maten på 2 sekunder men åt upp allt med lite korta avbrott för eftertanke.

Sen gick vi upp och sov några timmar till. Klockan 8.30 vaknar både gänget en trappa ner och Valle och jag känner att det är en annan fart på honom...han rusar ut och hittar en av favis-bollarna...skönt....i dag ska vi ut på promenad...

Valle dagen efter operationenValle dagen efter operationen ,


Helgen som gått, januari är redan slut!

Lördag

I går blev det en riktig långis med alla dogsarna...

Brukar ju dela dom och ta ett gäng i taget men när jag stod där, så vilka skulle få vara kvar hemma? Skrållan..inga problem så hon fick hänga på hon också och sukisarna, ja dom sköter sig ju själva.... så vi gick en lite längre runda istället blev att vi var ute närmare två timmar.

Luckan relaxar

Luckan efter turen i skogen......hela soffan för sig själv.

Så idag blev det lite av en slödag...tog med dom stora tjejerna och gick upp i skogen och la ett sök..Bella älskar det! Skrållan kämpade på och hämtade in 3 stycken i god fart,

Skrållan januari 2009

Salukisarna rusar runt som galningar medan flattarna jobbar i sitt sök....kul att nån springer!

Luckan

...sen introducerade Lucky Skrållan för en hög rådjurspluttar..va går upp emot det...

Dummisarna var som bortblåsta ur hennes hjärna , tur att Bellan var på plats, hon kan leta dummie hon....

BekllatungaBella långtunga som vanligt!

Lyckaes faktiskt ta ett par andra bilder på henne, En utan och en med bara lite slick runt munnen..visst är hon söt

BellaBella

Tittade på klockan, nu har vi ändå varit ute i en timme och hundarna har haft lite skoj..
Söndag

Är kallare i dag än på länge så brasan i vardagsrummet är redan tänd. Halva garagegolvet är fullt med bark och småbitar från veden. Eftersom jag är ledig idag så tyckte jag det var läge att elda lite sånt, smått.....brinner som bara den.....

Tittar ut och ser domherrar på marken, vilket namn på en fågel, små tjocka och med rött bröst...kan ju undra vem som döpte dom.

Bellas lille son Viktor ska trimmas i dag. Kallt att vara ute med trimsax i dag men förhoppningsvis är det inte allt för mycket som ska klippas..

Funderade hit och dit men jag tar och åker ut till Skokloster, det är mog lättare att gå där om inte annat, här är det is eller skare att välja på....

Det blev nästan en heldag med trimmning av Cornelia och Viktor, lite dummi träning, lite träning av hundmöten och så fick Melinda öva på att springa vänstervarv  och ställa Viktor.

Det är inte det lättaste som vi alla vet men med lite träning kommer det bli perfekt!!

Viktor och Melinda

ViktorAJ! ont i fingrarna. ViktorLagom gott godis brukar funka.

ViktorTitta!! Riktigt snyggt!

I dag är det dags för operation, Valle har fått sig ett bad...klockan två ska vi vara där.....