VÄLKOMMEN TILL KENNEL BRILAROS

29 maj

Vilket fantastiskt sommarväder!!

I dag blev det lite träning faktiskt med Carina och Elsa. Jag tog med mig Cornelia. Ska gå lydnadskurs med henne i höst så vi måste träna på. Det är intagningsprov....

Hon tycker det är jättekul och är superduktig..hon är inget vidare på viltspår men i dag i 27 graders värme,bara en sån sak, fick hon för första gången i livet gå ett apellspår på öppen mark och ja, hon gjorde det riktigt bra för en rockie måste jag säga och otroligt nog fick vi pinnarna med oss hem.

Carina och Elsa har legat i hårdträning det syntes verkligen i dag. Lydnaden börjar på att fungera riktigt bra! Det roliga med apellen är ju att man ska fixa både spår och lydnad för en uppflyttning och är hunden inte expert på det ena så kan den vara det på det andra och funkar bägge delar hyfsat, ja så har man chansen på en uppflyttning...........ska satsa på det med mina tjejer i höst tror jag..........

Valparna blir större för var dag och mer sociala och utåtriktade och hungrigare. Det äter mer och mer och  peppar peppar än så länge har magarna skött sig exemplariskt.

De får nu mat tre gånger om dagen och det verkar slinka ner utan problem....dags för kloklippning igen, inte klokt va dom där små vassa nålarna växer snabbt!


26 maj

I dag har vi haft riktigt pyssel för oss.

Valparna har var och en blivit introducerad till hundmat. några stycken väl uppblötta kulor Baby dog.

Smarrigt värre och mat överallt!!

I kväll avmaskning för första gången och några stycken kulor till och en riktig bamseportion med mjölk...riktigt kalas...ännu mera mat överallt.....

Bella hade inte diat dom på ett tag och hade väl fyllda juver så nu sover de igen, mätta nöjda och belåtna...

Skulle satt in bilder , men det blev en ny sida med valpbilder istället...


25 maj

Nu är det hög tid för lite uppdateringar!

Valparna börjar bli mer rörliga, upptäcker varandra och kan klättra över valplådans kant, så nu är det dags att utvidga området lite så att de inte förvillar  bort sig  i hela rummet.

Det är full rulle i lådan de korta stunder de är vakna.

Funderar på att så smått börja vänja dom lite vid något annat än mjölk. De verkar nöjda fortfarande men jag tycker att en del valpar känns "lättare" än andra så det kan vara dags att börja så smått.

På något sätt känns det när de har druckit ordentligt och är tjocka och goa......när man tänker på det så är mjölken fortfarande deras ända födointag, de dricker ju inte vatten heller ännu så det är känsligt att vätskan räcker till.......

I går var det utställning i Österbybruk.

STORT TACK TILL CARINA SOM GJORDE RESAN MÖJLIG!!!

Satt här hela dagen och hade koll på hundar och valpar eftersom husse var tvungen att vara på jobbet.

Riktigt kul var det och bra gick det även om ett CK till på Lady inte hade varit helt fel ( man blir ju kräsen) men det gick mycket bättre i ringen. Hon sprang på riktigt bra, hon dreglar inte längre, hon tar godis och ja hon står stilla som hon blivit ställd......så man ska inte klaga.

Lucky måste jag lära mig att visa, hon har sååå långt steg. Marie säger att hon verkligen kan blomma ut om jag lär mig visa henne, Jag måste springa med längre steg själv och ställa ut henne längre så att hon inte blir underställd.....vi måste öva här hemma på det där springandet och ställandet, det är inte helt lätt.

Lucky är annars avkopplad i utställningssituationen och går runt och hälsar på folk och vill bli klappad på. I går fick hon också träffa sin bror, han var lite avvaktande först, han hade inte träffat någon saluki sedan han hade flyttat hemifrån men sen, fattade han hela grejen.

25 maj 08 lucky med bror MBrorsan Lombard.

Här visar Marie Ladys farmor som sedan blev BIS veteran, visst är hon söt!

24 maj marie visar farmor Original24 maj Ladys farmor Original

24 maj championklass Original

Här Championklassen med Badavie Black Magic Woman i mitten. Senare vid 15.30 började finalerna. Jag fick låna en svart kavaj, (får ta och investera i en sån) av Marie och visade sedan Lady i uppfödargruppen tillsammans med championtiken, farmor Badavie Rhovanion och ladys syster Badavie Irresistible Girl. Uppfödargruppen blev BIS vinnande uppfödargrupp, jättekul!!

 


18 maj

Kallt, riktigt kallt väder, bara 5 grader...man blir ju inte riktigt klok på vädret. Hoppas på mer sommarlika temperaturer snart.

I dag har det varit kloklippning på alla 17 hundar vi har hemma. Valparna har ju som små nålar till klor och fast dom inte är äldre blir Bella ordentligt riven, så i dag blev det kloklippning.Förhoppningsvis blir det lite skönare för henne.

Lucky kommer och lägger sig alldeles av sig självt och vill bli kloklippt, behöver inte ens ropa på henne. Kloklippning innebär ju också en stunds gos. När klippningen är över flyttar hon inte på sig då heller utan man får fösa henne åt sidan utefter golvet för att ge plats till näste man för klippning. Husse är vår kloklippningsexpert så ja det går alltid bra.

Sen  drog husse iväg på en riktig lång, långis med Valle och Skrållan. Det kommer att ta tid att få ner henne i någon sorts idealvikt det är bara att konstatera men med gemensamma krafter så....

Jag tog resten av gänget och gick en lite kortare runda, det är väl ungefär 4 km så Bella fick hänga med på promenaden hon också. Verkar som att hon tycker det är skönt att komma iväg en stund och valparna ja dom sover väldigt mycket. Tjocka mätta och belåtna.

Det är rent och snyggt i lådan så trots att hon tar pauser på flera timmar nu så har Bella ändå koll på vad som händer där inne.

Lite små ögon syns nu, det ser ju ännu ingenting bara för att de har börjat öppna ögonen men snart så, och då blir det mycket enklare att orientera sig.

Jag bara längtar att få se dom lite upp på benen. Det går nu med en lite vinglande gång, det är väl tur förrresten att det inte går så fort när dom inget ser.....

 


17 maj

Allt flyter på så perfekt med valparna. Bella har varit superduktig hela veckan och verkar ha järnkoll på vad som behöver göras.

I dag gick vi en promenad Bella, jag och Valle. Skönt att komma ut och röra på sig. Hon verkar lugnare nu och kan lämna valplådan lite längre stunder. Hennes mor ville knappt lämna valprummet men Bella är en modern kvinna och tar sig tid med sig själv också.

Äta med de andra när det är mat, gå på promenad och i dag har hon gullat en stund med favissen Valle. Tro det är viktig att hålla cirkulationen i gång med promenader även om de inte blir lika långa som vanligt och i koppel ,så är det ju ändå lite motion.

Glädjande så har Bella gått upp lite i vikt sedan hon fått valparna hon hade lite svårt att få i sig så mycket mat som hon behövde innan valpningen, inte så konstigt kanske med 13 små i magen.

När husse kommit hem från skjutbanan så gick jag en långis med resten av gänget, i det gänget finns det två stycken som måste tänka extra mycket på vikten...jag och Skrållan....fast hon är faktiskt piggare nu Skrållan och mycket gladare fast...ja, det kommer att ta tid att få ner henne i någon sorts idealvikt.

17 maj Bella och barnen M

Lite oroligt i valplådan...dom äter så dom nästan storknar och har börjat sträcka lite på benen så att det nästan likanar en sort gång, de åker alltså inte runt bara på magen längre och ja...det är nog...ja ögonen börjar så sakta att öppna sig...!! Spännande.

Kanske att morgondagens foton kan visa valpar med öppna ögon för första gången...

 

 


11 maj

Vilka dagar, högsommarvärme!!

Det var klart att det var dags för vattenlekar i trädgården. Valle bara älskar att busa med vattenslangen och Cornelia kan inte låta bli att dyka ner med hela huvudet för att ta rätt på sina bollar på botten av baljan.....skönt, men redan i morgon ska det bli svalare hörde jag....

11 maj vattenlek med boll M11 maj vattenlek Original

...........bra för tulpanerna då blommar dom lite längre!!

Valparna mår prima och Bella börjar känna sig lite mindre orolig. Nu behöver hon inte ligga i valplådan hela tiden utan kan faktist tänka sig att sova på golvet bredvid ibland och hon kommer ut och äter med de andra, bra för valparna behöver sova dom också, för att växa..och det gör dom så det nästan knakar!

Ser vi fram emot att få se dom uppe på benen. Nu ligger de mest och sover, äter och skottar sig runt på mage med sina korta ben för att på något sätt försöka pejla in en ledig tutte. De är fortfarande blinda så det är ju tur att dom inte är mer mobila än så, verkar svårt ändå ibland att hitta tillbaka när man skottat sig för långt bort i lådan.

11 stycken, finns ju inte tuttar så det räcker för alla men som tur är verkar det funka med att sova och äta i omgångar.

 

 


9 maj

Nu tänkte jag ta mig tid att uppdatera lite i bloggen.

Det började som sagt natten mot onsdagen vid två tiden på natten så blev Bella riktigt orolig och vankade av och ann, hässande. Gick ner och la mig i sängen i hundrummet så att hon skulle ha sällskap.

Orolig som hon var ville hon gå ut i trädgården flera gånger under natten och ja lite orolig blir jag också så att det inte plötsligt blir en valpning i trädgården. Sen kröp hon upp bredvid mig i sängen och sov där en stund.

På morgonen orkade hon inte äta. Kollar in valplådan provligger en stund och så ut i trädgården och gräva gräva. Nu finns det ju redan massor av förgrävda gropar i den här trädgåden. Salukisarna gillar grävarbete, det är en av deras favoriter verkar det, dom gräver också upp och ner saker ur marken sååå det var bara för Bella att fortsätta med någon lämplig...bäst verkade hon gilla den under häggen..ja, det är ju vår.

Hela onsdagen höll hon på och så vid 16-tiden börjar krystverkarna komma. 16.37 kommer första valpen en svart hane.

Innan klockan 17 kommer det två till, två tjejer, så är det uppehåll på en timme till 18.10. Här kommer ytterligare 7 valpar fram till klockan 20.00. Bella lägger sig till ro och allt verkar lungt. Två timmar senare kommer det ytterligare en valp en tik som tyvärr kommer till oss som en ängel, så en kille , och sist klockan 23.10 föds den sista och 13:e valpen, en liten kille som också han kommer till oss som en ängel.

I valplådan finns nu 11 små liv som alla verkar pigga och framåt. Det är otroligt när dom föds och liksom tränger sig ut, och tränger sig fram och till en tutte utan att tveka det minsta, blöta och nykomna tar dom sitt första skrovmål. De har  en otrolig kraft fast de är så små.

I går blev de vägda och märkta. De är relativt jämnstora. Bella är superduktig och riktigt försiktig med sina små. Hon vill gärna ha sällskap i valprummet i alla fall delar av dagen för att kunna koppla av och sova lite, nu vet jag inte om det är så men det verkar som att man får förtroendet att ta över vakten för en stund. Sover i samma rum som henne på natten också, det får vara så de första veckorna tills man vet att de alla är starka nog.

Känns alltid både spännande och lite oroligt att ha ansvar för så många små.

Vilket underbart väder!! I dag har vi varit hemma båda, skönt, det passade bra så att resten av gänget kunde få sig en riktig promenad. Stefan klev rakt förbi en huggorm när han var ute med Valle och Cornelia, huga, det finns massor av huggisar i vår skog, och ödlor och snäckor, och sniglar och paddor......

Är inte kompis med min kamera..men några bilder på de små kommer här...

9 maj en stunds vila MFörsta dagen.9 maj valparna 2 dagar gamla MTrångt runt mjölkbaren!

Bella har varit lite social i dag och i alla fall kommit ut ur rummet en stund för att tigga lite mat i köket!!


3 maj

Fortsättning på dagen,( del 2) början kan du läsa om under del 1.

Gick en promenad med de fyras gäng och stannade vid folkracebanan en stund för att lysssna på oljud från bilar, folk och högtalaranläggningen. Det var tävlingar där.

Fram kommer en trevlig människa med en flat och vill prata...Cornelia har åsikter så jag sätter henne ned bredvid mig, då har Lady åsikter...alla 4 är  i koppel..säger åt henne som då backar bakom mig, trasslar in frambenet och skriker på vinthundsvis rakt ut, försöker krångla loss henne utan att trassla ihop allting, då skriker hon ännu värre...på något outgrundligt sätt så har själva koppelhaken lyckats fastna i skinnet på insidan av frambenet..... äntligen loss...vilken kalabalik.

Den tålmodiga herrn med flatten står fortfarande kvar och väntar....ok..nu kan vi börja prata.....

Väl hemma kommer besked.Melker har varit på FRK:s inofficiella utställning i dag och fått en etta och sedan en fjärdeplacering i öppna klassens konkurrensklass..

Snälla Carina har skickat några bilder. Carina är ännu inte fotograf på tidningen " Hundsport" men med lite övning så...det är alltid kul med bilder i alla fall, så här kommer dom..bilderna från Melkers utställningsdebut...

Melker pÃ¥ FRK utställning maj 08 MMelker pÃ¥ FRK utställning 2 MMelker pÃ¥ FRK utställning 3 M´Snyggt visat av husse!!

Tog ut Bella på en liten promenad i koppel i kväll. Skulle gå och möta Stefan och Valle som var på väg hem från skogen. På väg hemåt igen så nosar Bella på något i mossan, tror ju förståss att det är  några rådjurspluttar eller liknande och säger, nej..kom och tittar till...en liten blöt harunge!! Kanske 30-40 cm därifrån nosar Valle på nåt...en liten blöt harunge och en bit av hinnorna från förlossningen.....huga..vi måste ha kommit i precis fel ögonblick...hundarna  har bara tittat intresserat och inte rört någon av de små...vi hastar raskt vidare och hoppas att mamma hare raskt återvänder till sina nyfödda små. Årets första lilla harungen hittade vi redan i slutet av februari..man undrar om en sån liten verkligen kan klara sig då....

Dagen i dag ( del 1 ) har för Bella börjat med en halv frukost och temperaturtagning...hon har kollat in groparna i trädgården igen och verkar lite lugnare. kanske känner hon att det börjar närma sig.

Kände på magen och det är full rulle där inne....det är ju valparna som bestämmer när de ska ut så vi får anpassa oss. Tror inte dom kommer i dag kanske inte i morgon heller.......och sen....ja det kan ju bli så att vi får vänta ända till på onsdag....

 På självaste valborg hade vi, tid för träning förståss!!

Elsa gjorde ett klockent jobb redan från början utan att trycka till en enda fågel trots att första apporten var en liten skata. Snyggt... ,men hennes matte är en klok kvinna som inte tänker ändra på uppvärmningen från förra gången så...hoppas bara det inte blir för tokvarmt......

Skrållan fick vara med, det är härligt att se henne i söket, dålig kondis har hon men men vi får jobba bort de extra kilona från den påbörjade graviditetsdieten så ska det nog gå bra, tråkigt bara att jag missat alla anmälningsdatumen till vårproven....eller  kanske känns rättt skönt....

Cornelia fick vara med ut i söket för att få lite bättre viltvana. Vi har inte lyckats kommunicera så att vi riktigt förstår varandra i lydnaden så lillan tar alla chanser att ge sig iväg ut i söket när helst hon känner för det.....vi måste absolut få till lydnaden om vi ska kunna starta.

Elsa med Korp MCornelia med Kaja M

Elsa provar på Korp och Cornelia är här på väg in med en Kaja.

Juste av vår man som har hand om jakten här vid oss att vi får skjuta med apportkastare på hans marker. Frågade och fick svaret..-" Ja, det är väl behjärtansvärt".  toppen!!

Så hade vi fint besök ochså av Elsas nya livskamrat Hampus. Han är inte många veckor men redan en riktig Wachtelhund med näsan i marken, i marken...nästan hela tiden...sorkhål...

30 april Elsahampus M30 april hampus M

30 april Hampus MSorkar, överallt.....vad månde bliva av denna näsa!