VÄLKOMMEN TILL KENNEL BRILAROS

30 mars

Oj då va tiden plötsligt rusade iväg.

Bella är definitivt dräktig och mår inget vidare just nu så här tre veckor in i graviditeten. Det är som med oss, svårt bara att rekommendera en hund ett kex och ett glas vatten innan man kliver ur sängen på morgonen.

Så den 20:e blev det ögonlysningsresa för Skrållan. Tänker mig att hon nu ska få bli mamma för andra gången. Skrållan är bara en så urmysig hund.Några olika hanar stod på förslagslistan. Efter ett hett tips av Linda ringde jag Kerstin och ja, jag fick låna hennes urmysiga kille.

Tror det kan bli rikitgt bra!

Åkte med Skrållan och stod och väntade utanför Albano på Mitch. Han hade varit inne på ögonlysning. De gillar verkligen varandra dom här två hundarna, Skrållan blev glad och busig när hon fick se honom.

Först dagen efter, vi släppte dom i en tom fårhage, så fick dom till det på egen hand. Annars hade det för  mig inte varit aktuellt, måste ha en partner man gillar. Vi var där lite innan och lekte lite gömma boll en stund innan Mitch kom. Skrållan skrek rakt ut av lycka när hon fick syn på honom.....man kan ju bara bli glad när man ser dom.

Så nu är det i väntans tider.....ska bli så spännande......

Spännande också att se vad det kan bli för färger, både Skrållan och Mitch kan lämna brunt precis som Bella och Bailey.....

I går var det en annan fantastisk händelse. Lilla Engla människobarn döptes i Råsunda kyrka.Det är så härligt med småbarn och så vackert med dop.

Engla Inga Maria M 

Vilken härlig dag vi fick idag. Passade på att göra lite läxa med Cornelia, vi går ju på kurs gubevars( kan det stavas så?) Vet inte rikitgt vad läxan va, men roligt hade vi.

30mars08Cornelia M30marsbella M

De blivande mammorna fick ut och jobba lite i ett sök vilket resulterade i att Bella åt en hel dl till kvällsmat! Har kommit på i dag att hon gillar ICA:S vaniljkex också. Det är det ända hon tiggt till sig på länge.

30marsskrallan M30marsladytugg M

Skrållan älskar sin apportering,Lady däremot softade in med ett ben i solen medan småtjejerna Bella och Lucky hade dragkamp. Valle var är han? På prommis med husse...

30marsdrag Original

Så ett sms från Kerstin och Nelson, de har varit på utställning och det gick riktigt bra!! Kul!!


16 mars söndag kväll

I torsdags var jag och Carina tilll Tina Engström och fick oss en riktig genomgång. Det man vill veta är ju om träningen ligger rätt? Vad är det som gör att man inte får den där ettan i nybörjarklassen?

Normalt när vi varit på träning brukar vi på vägen hem sitta och diskutera vad instruktören sa, vad som var bra, vad som var dåligt och kanske i bland rent utav vad vi tyckte var helt fel men efter den här två timmarna var vi helt tomma i huvudet både Carina och jag. Först dagen efter gick det att prata om träningen.

På något sätt så logiskt, så glasklart och så basic, en del har vi reflekterat över men inte lyckats hitta lösningar till....Stort tack Tina, nu ska vi jobba på basen och var så säker, vi återkommer....

Fredagen blev en vanlig promenaddag.Var in på Jysk och köpte nya mattor till köket, men så i går....

I lördags kom Melker och Anna på besök igen. Gick ut tidigt och la ut ett längre spår till Melker.Det låg i helt annan terräng än sist och med tre räta vinklar ett kort bloduppehåll och en växling ut på öppen område.

Melker tog upp spåret bra och intresserat och höll sig precis i spårkärnan men sen, efter bara kansks 50 meter var det något som störde och störde väldigt.....

Sist han gick spår gick han bara rakt igenom flera uppspark av rådjur så kan det verkligen vara rådjur som stör honom så......han gick över spårkärnan och tog upp felspår även på andra sidan huvudspåret vilket tydde på att han följde något som passerat spåret.

Vi sätter tillbaka honom på spåret och han tar vinkel 1 och 2 klockrent men går av lite igen till vänster. Anna sätter på honom igen på spåret vid vinkeln och han jobbar i spåret igen och ut på det öppna området. Här tar vinden tag i spåret och eftersom lilleman inte är så spårerfaren hamnar han lite långt med vinden men reder till slut ut det bra med lite hjälp av sina vänner...

Så tränade vi lite linjetag och hjälp vilket apportsug han har den lille mannen, super, en riktigt kul hund att jobba med verkar det som. Läxa..att träna passivitet och inte ta dummie om man inte får i form av strösselövningar. Läxa också att inte gå på handtecknet vid dirigering utan på ordet...

Så eftersom jag ändå lagt spår så blev det ett till Lady också. Det gick så bra så vi ska nog fresta på med lite längre spår nu.

Anna frågade om man inte kunde utnyttja Melkers spår till någon mer hund och ja, kanske det...tog med mig Skrållan ut när det gått ytterligare ett par timmar och ja, hon får samma problem som Melker fast hon går aldrig riktigt av men upp och ned i den slänt där Melker hade som mest problem. Hon stannar också flera gånger och lyssnar upp mot vänster , extra noga på det ställe där Melker gick av mot vänster.....det är helt klart någonting i skogen som stör och jag tror inte på att det är rådjur, det är Skrållan så van vid......

Så fick Bella komma ut och vi gjorde lite bus med dummie på Tinas inrådan, först lite tugg sedan mindra tugg och sedan inget tugg alls , stor effektivitet i söket och snabbt som attan in med dummien...Kan det vara så " enkelt"!!!

Vi övar på enligt modellen så får vi se......kändes i alla fall jättebra.

Så i dag en härlig promenad i vårsolen, riktigt skönt . Gårdagens spårgåta fick sin lösning!!

Färsk rävspillning i skogen!! Det var säkert det som lockade iväg våra spårhundar. Mamma och mormor Candy hittade en räv  " live " en gång och betedde sig som om hon hittat något jättespännande att leka med, svansen gick runt runt, likaså missade vi vårt högrespår då hon följde men en annan räv som vi båda såg springande rakt över vårt spår........i det högrespåret hittade vi inte bara räv förresten utan också en and!


12 mars

NU HAR JAG PLOCKAT DEN!!!!!!

Årets första fästing, Den satt i armhålan på Cornelia, tänker att det är säkert fler än jag som redan plockat eller kanske har plockad dom hela vintern?

Cornelia ja, hon är sååå skenddräktig, äter med stort besvär och har mjölk i juvret...... när jag tänker tillbaka så räknade jag veckorna i almanackan förra gången hon löpte också , när det hade gått en 11 veckor så visste jag med säkerhet att...nej,det är inga valpar... får hoppas att det är likadant denna gång.

Vad värre är så har Skrållan börjat löpa!! Hon löpte i november så det är alldeles för tidigt. Ska hon följa sin cykel så räknade vi med löp i juli, får verkligen hoppas att det inte är någonting annat....kanske är hon inspirerad av syrrorna som lyckats löpa nu, både Bella, Cornelia och Lady i en lång rad efter varandra..........

Och regnet..ja det bara öser ner!

 


10 mars

Hem från jobbet och ut nmed hundarna. Vilket skitväder vi har. Valle och Cornelia tog en tur med husse medan jag begav mig ut med Skrållan för att ta upp spåret jag la till henne igår.

La det vid fyra tiden i går eftermiddag så det har legat i ett aldrig sinande regn i 13 timmar!!

Släppte på i hagen, här är det fjolårsgräs. Skrållan hade det som motorväg!! Kan man bli annat än imponerad av hundnäsan! Över ett lite fuktigare område och så in i en tät lövskog. Här finns ingen undervegetation utan det är bara gamla löv. Skitenkelt, så första vinkeln inga störrre problem andra vinkeln klockrent, nu blir det mossmark...över berget nedför berget spetsvinkel, rakt på spåret.....men sen....tror vi hittar väldigt lockande färska viltspår av något annat slag än rådjur som stör lite......hon fortsätter...här kommer vi in i ett område som är vääääldigt blött.

Skrållan spårar fram till kanten på det värsta blöta men sen blir det jobbigt. Får uppmana henne lite på andra sidan vattnet att leta spår och ja, till slut tar hon upp en vittring och ja, vi kommer upp på ett andra berg, håller på att missa sista vinkeln men tar oss fram till klöven!

Tror hon blev lite väl trött i huvudet efter vattenäventyret, var ju lääänge sedan hon spårade så gamla spår.

Skrållan blir så LYCKLIG! Hon bara måste göra lite rullaruntning!! KUL!! 

Så hem och ut med Bella som fick jobba lite med två änder och en kaja. Snabba korekta upptag och snygga avlämningar......Vi bryter medans det går bra....duktig matte som inte gjorde " bara en gång till".


9 mars

I går bar det av på ännu en resa till Nacka. Tycker fortfarande det är så underligt att Bella bara morrar åt Valle här hemma men att hon var alldeles i extas över att få träffa Bailey. La in en bild på de tu på valpsidan.

I dag har vi haft fint besök måntro. Melker med husse och matte kom ut för att försöka klura ut hur man spårar. Nu är det ju så att vi kan ju inte lära hundar spåra, vi kan bara försöka få dom till att spåra det vi vill att dom ska spåra.

Melker hade redan klurat ut hur man spårar. Det var klockrent. Det var länge sedan jag såg en hund spåra så koncentrerat och nära redan i första blodspårsförsöket!

Det var lilla Salsa i första kullen. Hon är också i sig själv en naturlig spårare.

Sedan gäller det för matte och husse att lära sig hålla i linan, hålla lagom tempo och inte störa för mycket.

Det verkligen superkul att se honom i aktion. Skogen hos oss är ju helt preparerad med rådjurspluttar och uppspark men ingenting störde Melker inte ens en förbipasserande cyklist.Ett kort färskt spår som matte fick lägga som övning fick bli första spår.Det andra var längre med en vinkel rakt över alla uppspark och med en i stort sätt 90gradig vinkel.Det hade legat i ca 2 timmar.Lika klockrent det......nu är det bara att köra på!

Melker, Anna och Micke MMelker med spårslut M

Melker med Anna och Micke såååå ett spååårslut! Melker fattade direkt vad det var han skulle spåra.

Melker mars08 MMelker efter väl ufört värv.

Dagen fortsatte med spårläggning. Först åt Valle och sedan ett till Skrållan som hon ska få ta i morgon. Var ute med Valle och plockade upp hans spår. Det går faktiskt bättre och bättre. I dag höll han sig mycket närmare spårkärnan än tidigare. Jag hade med flit gjort det lite extra krånligt med lite tvära vinklar och en spetsvinkel. Han reder ut det bra men jag får uppfattningen att han blir lite trött efter ett tag och chansar lite istället för att koncentrera sig på uppgiften.

Vi kom till slutet som vi brukar göra. tror jag ska fortsäta lägga riktigt krångliga spår för att få honom att koncentrera sig bättre och framförallt gå ned i spårtempo. Han är fortfarande lite väl ivrig men roligt har vi......kan man träna upp spårkondition? I hjärnan menar jag då.

Förut har jag tänkt att det är en övning att hålla sig koncentrerad länge, ungefär som det är för oss, det är inte så lätt att hålla fokus länge på en uppgift. Kan man träna upp hjärnans förmåga att koncentrera sig länge i ett spår med hjälp av ex lydnadsträning, då är det ju också fokusering som gäller....påverkar stressläget förmågan att koncentrera sig? Bränner hundar som är för ivriga ut sig fortare?


6 Mars

Bailey MI dag bar det iväg till Nacka. Jag och Bella åkte dit för att kolla in Bailey.

Min tanke var att de skulle få ses idag, min tro var att det var alldeles för tidigt för en parning. Bella morrade åt Valle senast i går kväll så.....

Hon måste ha tyckt att det var en väldigt charmig kille. Först till synes helt ointresserad, sen morrade hon och nafsade till mot honom men det visade sig vara ett litet kärleksgnabb för sekunderna efter var han plötsligt den stiligaste hund hon sett!!

Bella försökte plötsligt charma in sig på alla sätt, glad och sprallig med öronen uppe på huvudet. hon är bara för söt.

Paret skötte det hela helt på egen hand, jag måste säga att jag blev lite paff, hade nog förväntat mig att  hon skulle vara lite mer svårflörtad men Bailey visste exakt vad han gjorde.

På lördag blir det en ny resa till Nacka, sedan är det bara att vänta och hoppas........

I går var det långpromenad som stod på schemat, och sedan linjetagsträning.De var riktigt duktiga alla tre!!

Cornelia förvånade. Hon skulle inte få göra ett så långtl linjetag, vi trodde det var för svårt, och så plötsligt var hon borta och hämtade allra längst bort!

Elsa Carina5mars MElsa med dummie M

Elsa fixar lååånga linjetag ända borta i bildens kant.Cornelia och SkrÃ¥llan 5 mars08 MTjejerna har koll på Elsa.

 

 

 


1 mars

Oj, oj, oj va bra det gick.

Funderade igår, ska jag verkligen åka...Dagen började med en brottnigsmatch i duschen och sedan bar det av i hällande regn till Skogås och vinthundklubbens utställning.

Lady var med som sällskap och Lucky skulle ställas.

Vi skulle in tämligen omgående. Det var bara en valp i babyklassen så sedan blev det de stora valparna direkt. Luckys klass innehöll bara två småtjejer och Lucky fick vinna. KUL!! Det var ett tag sedan vi hade en vinnande hund.

Hon skötte sig utmärkt i ringen och tog också emot godis så hon tyckte nog det var helt OK. Försöker ju ta det lugnt så att hon inte ska uppfatta utställningar som någonting obehagligt.

Men oj då, då blir det ju BIS final..ska jag stanna, eller åka eller stanna....man vet ju aldrig. det kan bli att man blir placerad och skulle man veta det i förväg,så skulle man ju aldrig åka men om man bara ska in i ringen och vända, då är det ju alltid så att man undrar varför man har stannat men, ja tillslut så bestämde jag mig. Vi stannar.

Ångrade så att jag inte tog mig tid och åkte över Arlanda och hämtade upp den nya tygburen som blivit kvar i vår andra bil, den som husse tog till jobbet i morse. De la sig tillrätta på den medhavda fällen och vilade riktigt bra där men någon riktig sömn blev det ju inte. Lady tog också dagen med ro och har inte dreglat någonting idag. Det var något hon gjorde mycket i utställningssammanhang tdigare, jag tror att det var av stressen runt det hela, men i dag gick det bra, hon tog också godis och försökte leka lite med jättesöta Timjan.

Timjan MTimjan.

Efter ett par  timmars väntan och en kort promenad i ösregnet så fick de komma ut i bilen. De rullade ihop sig båda två och Lucky sov tungt helt borta från omvärden. Hon sov i närmare tre timmar! Jag åkte en tur med bilen också, passade på att tanka, hämta pengar i bankomaten mm men ingen reaktion. Lucky sov som en stock på sin kudde.

När det var dags för BIS final fick hon komma in i hallen själv. Det var helt OK och hon skötte sig utmärkt i finalringen. Va glad jag blev när vi blev utplockade till de fem. Var beredd på att hamna på reservplats men nej...vi blev 4 ( av 11) så det tyckte jag var riktigt bra!

Nu ska vi träna på till nästa gång. Har åkt med henne på lite lydnadstävlingar för att pröva på att vara bland folk och hundar under ordnade former så vi fortsätter med det. Det märks också vad flickorna har stöd av varandra, bra att ha med bägge när man ska på utställning.

I går var också en riktigt bra dag. Sök och lååååånga linjetag med Skrållan, Elsa och Cornelia.

Cornelia fattar inte linjetagen på den nivå vi hade idag så det måste vi gå in i och träna på nu..skärpning som vanligt. Sök övningen hon fick gjorde hon däremot riktigt bra.

Elsa och Skrållan fick en riktig utmaning i linjetagen men de fixade det till slut. Elsa är skickligare och går rakare. Skrållan tänker lite för mycket själv och kan avbryta ett linjetag och börja leta fast man tycker att man har visat henne tydligt att det är längre bort, men, men, det är väl bara att nöta på.....